Η δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων, αποτελεί έμφυτη ανάγκη του ανθρώπινου είδους. «Ο άνθρωπος είναι ον, φύσει κοινωνικό και πολιτικό. Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά από τις ανθρώπινες κοινωνίες, είναι θηρίο ή θεός», έλεγε ο Αριστοτέλης. Ο άνθρωπος, λοιπόν, είναι προορισμένος από τη φύση του να συνδέεται και να δημιουργεί σχέσεις, προκειμένου να επιβιώσει.
Η πυραμίδα ιεράρχησης αναγκών του Abraham Maslow, τοποθετεί την αγάπη και την αίσθηση του «ανήκειν» στις δύο πιο θεμελιώδεις ανάγκες του ανθρώπου. Η θεωρία της προσκόλλησης, επίσης, προτείνει ότι, ο άνθρωπος, από παιδί, χρειάζεται μια σχέση εμπιστοσύνης με τον φροντιστή του, προκειμένου να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ως ένας ολοκληρωμένος και υγιής ενήλικας.
«Τι είναι, όμως, η σύνδεση;»
Η σύνδεση, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συζήτηση και ένα απλό μοίρασμα ενδιαφερόντων. Η αληθινή σύνδεση, είναι ενσυναίσθηση, συμπόνια, σεβασμός, κατανόηση. Είναι η διάθεση να ακούσεις και να κατανοήσεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Η διάθεση να βοηθήσεις άνευ όρων. Η διάθεση να μοιραστείς, όχι μόνο τις όμορφες, αλλά και τις άσχημες εμπειρίες σου. Η διάθεσή να είσαι ο εαυτός σου. Συνδέομαι, σημαίνει: «είμαι παρών/ούσα». Δεν μπορείς να συνδεθείς με κάποιον όταν σου αποσπά την προσοχή ένα δευτερεύον ερέθισμα, όπως για παράδειγμα, το κινητό σου τηλέφωνο. Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι ουσιαστικά εκεί, ακόμα κι αν κάθεσαι σιωπηλά δίπλα σε κάποιον. Η βλεμματική επαφή είναι, επίσης, ένας πολύ απλός, αλλά ισχυρός τρόπος σύνδεσης.
** Οι σχέσεις δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν χωρίς την ύπαρξη συναισθηματικής σύνδεσης. **
«Πώς θα καταφέρω να συνδέομαι, αποτελεσματικά, με τους ανθρώπους γύρω μου;»
Η πραγματική σύνδεση μοιάζει με την κατάδυση. Δεν μπορούμε να μείνουμε στην επιφάνεια της θάλασσας, πρέπει να βουτήξουμε στα βαθιά. Κάθε κατάδυση, όμως, όσο και να μας κινεί την περιέργεια και να προκαλεί ενθουσιασμό, δεν παύει να κρύβει κινδύνους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις. Η διαπροσωπική σύνδεση, κρύβει τον δικό της κίνδυνο. Τον κίνδυνο να πληγωθούμε και να πληγώσουμε.
Αρκετά συχνά, ακούω από θεραπευόμενους ότι δυσκολεύονται να συνδεθούν και να αναπτύξουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Πολλοί, μάλιστα, επιλέγουν να αποφεύγουν τη σύνδεση και τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών. Τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, ή επικριτικές εσωτερικευμένες φωνές, μπορεί να προκαλούν φόβο και να μην επιτρέπουν στο άτομο να «αφεθεί». Η αποφυγή του πόνου και του κινδύνου να πληγωθεί, γίνεται ο σημαντικότερος στόχος προκειμένου να επιβιώσει.
Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να φροντίσετε πρωτίστως, τον εαυτό σας. Η ικανότητα ενός ατόμου να πλησιάζει συναισθηματικά τους άλλους, ξεκινά από την ικανότητά του, να είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με τον εαυτό του. Μόνο, τότε, θα είναι εφικτό να φροντίσετε και τις σχέσεις σας. Η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει σε αυτό.
«Η σύνδεση είναι τέλεια!»
Μια μεγάλη παρανόηση αφορά στην τελειότητα της σύνδεσης. Το να είσαι συναισθηματικά συνδεδεμένος με κάποιον, δε σημαίνει ότι δεν θα διαφωνήσεις ή δε θα «συγκρουστείς» μαζί του. Αντιθέτως, η ύπαρξη αυτής της σύνδεσης είναι και αυτή που συμβάλλει στην εύρεση αποτελεσματικών τρόπων επίλυσης των συγκρούσεων. Μερικές φορές, η αντιπαράθεση, μπορεί να είναι έντονη, αλλά η σύνδεση επιτρέπει μια εποικοδομητική αλληλεπίδραση ώστε να αντιμετωπίσετε θέματα που μπορούν, μέχρι και να βελτιώσουν την υπάρχουσα σχέση.
Μερικές σκέψεις ακόμα…
Αν και είμαστε κοινωνικά όντα, στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ξεχνάμε εύκολα τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης. Η αλήθεια είναι, ότι η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους, είναι απαραίτητη για την ευημερία μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δίνοντας προτεραιότητα στην ανθρώπινη σύνδεση στη ζωή μας, μπορούμε να βιώσουμε μεγαλύτερη ευτυχία, υγεία και επιτυχία. Έρευνες επιβεβαιώνουν πως μεγαλύτερη σύνδεση, οδηγεί σε μείωση των επιπέδων άγχους και της κατάθλιψης. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας, να ασχολείται με το κινητό του τηλέφωνο, δοκιμάστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να συνδεθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας. Δε χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να συνδεθείτε με έναν τρόπο που λειτουργεί για εσάς και τον μοναδικό τρόπο ζωής σας.
Comments
One response to “Η σημασία της σύνδεσης στις ανθρώπινες σχέσεις !”
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.